Esteu aquí: Inici Horta Les varietats tradicionals de l'Horta de Lleida
Accions del document

Les varietats tradicionals de l'Horta de Lleida

Per Pietat Pizarro Gonzàlez Darrera modificació 08-01-2013 14:35
titol.JPG

 Les varietats tradicionals de l'HORTA DE LLEIDA són aquelles varietats que s’han cultivat al llarg dels anys, amb uns gustos característics i lligat a un saber-fer local.

Conservar les varietats tradicionals és conservar la identitat de l’HORTA DE LLEIDA, el seu paisatge i les seves persones.

L’HORTA DE LLEIDA, és l’espai agrari que envolta la ciutat de Lleida, on s’hi cultiven fruiters i hortalisses. Cultius, canals, sèquies, torres... formen aquest paisatge productiu amb identitat pròpia que també actua de pulmó verd de la ciutat. Consumint els aliments de l’Horta gaudiràs d’aliments locals i de qualitat, ajudaràs a enfortir l’economia local i participaràs en el seu desenvolupament.

paisatge horta.jpg

Aquest projecte ha estat realitzat per l’Ajuntament de Lleida i l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida, amb l’objectiu de conservar les varietats tradicionals i promoure l’Horta de Lleida.

logos.JPG


LES VARIETATS IDENTIFICADES

Descarrega’t el llistat i les fitxes de les varietats identificades fins el moment a l'Horta de Lleida:

En cas que us interessi algun de les varietats, preguem us poseu en contacte amb nosaltres a infosostenible@paeria.cat.
 


ESTUDIS REALITZATS I ARTICLES

Descarrega’t els estudis:

- PROSPECCIÓ DE LES VARIETATS LOCALS D’HORTALISSES I FRUITERS A L’HORTA DE LLEIDA.  2010. Ballesta A., Chocarro C.,  Gavilán P. Universitat de Lleida.

- CARACTERITZACIÓ DE LES VARIETATS LOCALS DE BRÒQUIL, CARXOFA I MADUIXA DE L’HORTA DE LLEIDA. 2012. Cos, G.; Ballesta, A. Treball pràctic tutorat. Universitat de Lleida.

- CARACTERIZACIÓN DE 15 VARIEDADES LOCALES DE TOMATE DE L’HORTA DE LLEIDA. 2012. Fornés, R; Ballesta A. Treball pràctic tutorat. Universitat de Lleida.
+ FITXES DE CARACTERITZACIÓ DELS TOMÀQUETS DE L’HORTA DE LLEIDA.

- RECUPERACIÓN DE VARIEDADES HORTÍCOLAS LOCALES: RESULTADOS PRELIMINARES EN L'HORTA DE LLEIDA. Ballesta A.; Gavilan P.; Chocarro C.; Muntané J. 2010. Comunicació al IX Congreso de la Sociedad Española de Agricultura Ecológica. Qualitat i seguretat alimentaria. Lleida.

- LES VARIETATS LOCALS A L’HORTA DE LLEIDA. Ballesta A.; Chocarro C.; Gavilan P. Publicat a la revista AGROCULTURA nº44 (www.agro-cultura.org).

 

maduixes.JPG broquils llucat.JPG
La maduixa de Lleida El bròquil llucat

 

DIFUSIÓ

Per tal de donar a conèixer el projecte, durant la tardor del 2012 s’han distribuïts bròquils llucats dins d’un test molt ben adornat.

A la primavera del 2013, repartirem maduixeres de l’Horta de Lleida!

El bròquil llucat ha estat cedit gràcies a en Pep Valls (Hortivalls, partida Serrallarga), i les maduixeres gràcies a en Tomàs Ollé (Partida Marimunt). Aquest projecte també ha comptat amb la col•laboració del Centre Especial de Treball de l’Ajuntament de Lleida.

broquil en test.JPG broquil planter.JPG


AGRAÏMENTS

Agraïm a tots aquells agricultors i agricultores de l’Horta de Lleida que han participat en aquest projecte i que, amb la seva feina, ajuden a conservar les tradicions i la identitat del territori.

Agraïm també la feina realitzada per la Dra. Astrid Ballesta i la Dra. Cristina Chocarro, de la Universitat de Lleida, pel seu entusiasme vers les varietats tradicionals de l’Horta.


MEDI AMBIENT I HORTA  |  C/ Tallada 32 · 25002 Lleida · Tel: 973 700 455 · mediambient@paeria.cat  |  Desenvolupat per:SemicInternet  |  Avís Legal
Accessibilitat  |  Llegenda de símbols  |  Ajuda'ns a millorar